سوالات متداول پرسیده شده از سانا چوب
در این بخش به سوالات متداولی خواهیم پرداخت که شما مشتریان عزیز از سانا چوب داشته اید.
ترمووود در حقیقت روشی علمی و مدرن به منظور بهبود ویژگیهای چوب از طریق اصلاح حرارتی آن میباشد. به چوبهایی که با این روش فرآوری و تولید میگردند ترمووود، ترموود، یا چوب ترمو گفته میشود.
تولید ترمووود شامل مراحل مختلفی میباشد. اولین مرحله انتخاب چوب خام باکیفیت و مناسب برای تولید ترمووود است. به منظور تولید ترمووود معمولا از چوب Pine یا همان کاج گونه ساسنا استفاده میگردد. پس از تهیه متریال مناسب و باکیفیت نوبت به فرآوری چوب میرسد. در این مرحله چوبها با استفاده از دستگاههای مخصوص طبق یک برنامه مشخص حرارت دهی میشوند. در این پروسه که معمولا 48 الی 96 ساعت به طول میانجامد، چوب تا دمای 180 الی 220 درجه سلسیوس حرارتدهی میشود و در نهایت رطوبت چوب به 4 الی 7 درصد میرسد. در صورتیکه فرآیند فرآوری چوب به شکل استاندارد انجام شود بافت سلولی چوب دچار تغییراتی دائمی میگردد که این تغییرات موجب افزایش مقاومت و ماندگاری چوب در برابر عوامل مخرب میشود. پس از فرآوری نوبت به اجرای ابزار و پرداخت سطوح چوب توسط دستگاه مولدر میشود. در این مرحله چوب با توجه به پروفیل مورد نیاز ابزار خورده و سطوح آن کاملا صاف و صیقلی میگردد. در نهایت نوبت به سورتینگ و کنترل کیفی میرسد. در این مرحله شاخههای چوب بر اساس کیفیت، میزان سالم بودن و عیب و ایرادات آن گریدبندی میشوند
از مزایای اصلی ترمووود میتوان به دوام و ماندگاری بالا، مقاومت در برابر رطوبت، تغییر دما و شرایط اقلیمی متفاوت اشاره نمود.
درصورتیکه در هر پروژهای از ترمووود استاندارد و باکیفیت استفاده شود و تمامی مراحل نصب به شکل اصولی انجام شود، این چوب متریالی ماندگار است که با نگهداری اصولی از آن هیچگاه دچار تخریب نخواهد شد.
از آنجاییکه فرآیند ترمووود یک فرآیند کاملا طبیعی است و از هیچگونه مواد شیمیایی در این فرآیند استفاده نمیشود، ترمووود یک محصول کاملا طبیعی، بهداشتی و آنتی باکتریال به شمار میرود.
ویژگیهای منحصر به فرد ترمووود از جمله مقاومت در برابر رطوبت، آفتاب، تغییر دما و حشرات آن را به متریالی ایدهآل برای استفاده در فضای خارجی تبدیل کرده است.
چوب پلاست محصولی غیرطبیعی میباشد که از ترکیب آرد چوب با انواع پلاستیک به دست میآید. این درحالیست که ترمووود از طریق فرآوری چوب طبیعی به دست میآید و در این فرآیند از هیچگونه مواد شیمیایی استفاده نمیشود.
چوب خشککن رفته روسی همان چوب خام روسی است که به رطوبت پایینتری رسیده است. این رطوبت معمولا 12 الی 16 درصد میباشد. این درحالیست که طی فرآیند استاندارد ترمووود نه تنها رطوبت چوب به 4 الی 7 درصد میرسد، بلکه بافت سلولی چوب دچار تغییر میشود و تمامی خواص فیزیکی و مکانیکی آن دگرگون میشود.
از مهمترین ویژگیهای ترمووود استاندارد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- گونه مناسب چوب (چوب Pine یا همان کاج گونه ساسنا)
- رطوبت یکنواخت 4 الی 7 درصد
- سطح کاملا صاف و صیقلی
- رنگ پیوسته و یکنواخت
- ابعاد (ضخامت و عرض) واقعی و یکسان در سرتاسر تمامی شاخهها
- عدم وجود ایراداتی از قبیل سوراخ، ترک و اعوجاج
فرآیند تولید ترمووود یک فرآیند کاملا طبیعی بوده و از هیج ماده شیمیایی در آن استفاده نمیشود.
در حال حاضر بسیاری در داخل کشور اقدام به فرآوری چوب به روشهای غیراصولی و استاندارد میکنند و محصول نهایی را به عنوان “ترمووود” عرضه میکنند. این درحالیست که Thermowood یک روش مدرن ثبت شده برای فرآوری چوب از طریق اصلاح حرارتی میباشد و تولید آن نیازمند تخصص، تجربه و بهرهگیری از دستگاههای به روز وارداتی میباشد. در صورتیکه چوب طبق استانداردهای جهانی ITWA فرآوری نگردد، محصول نهایی “ترموود” نیست و به آن ترموود تقلبی یا چوب گرمادیده گفته میشود.
بافت چوب ترمو و جذب صدای خوب آن باعث میشود تا ترمووود یک عایق صوتی خوب به شمار رود.
ترمووود استاندارد در صورت اجرای اصولی هرگز توسط عوامل طبیعی دچار پوسیدگی و تخریب نمیشود.
فرآوری منحصر به فرد ترمووود سبب میشود این چوب در برابر انواع حشرات، قارچها و آفات چوب مقاوم باشد.
کیفیت، نحوه فرآوری، کشور مبدا، نوع پروفیل و ابعاد آن در قیمت ترمووود تاثیرگزار هستند.
از آنجاییکه ارزیابی اصالت و استاندارد بودن ترمووود میتواند برای بسیاری از افراد چالشبرانگیز باشد، به منظور تشخیص اصالت و استاندارد بودن میتوان مواردی از جمله رطوبت یکنواخت 4 الی 7 درصد، رنگ پیوسته و یکنواخت، ثبات ابعادی در سرتاسر شاخهها، سطح صاف و صیقلی و همچنین چگالی (دانسیته) بالای چوب را بررسی نمود تا اصالت و استاندارد بودن آن را تشخیص دهیم.
ترمووود به عنوان یک فرآورده چوبی مدرن بیشترین کارایی را در فضاهای مرطوب مانند دور استخر، سونا و جکوزی دارد. مقاومت بالای ترمووود در برابر رطوبت و ثبات ابعادی در کنار اجرای رنگ یا روغن آبگریز با کیفیت ترمووود را به متریالی مناسب برای محیطهای مرطوب تبدیل کرده است.
امروزه با توجه به مشکلات واردات، هزینههای بالای گمرکی و نوسانات ارز، ترمووود به شکل بسیار محدود و اغلب از کشور ترکیه وارد ایران میشود. همچنین، بسیاری اقدام به فروش ترمووود ایرانی به اسم فنلاندی یا وارداتی میکنند. بنابراین مهم این است که فارغ از اسمها و عنوانها، کیفیت چوب و استاندارد بودن آن مدنظر خریداران باشد.
ترمووود در ابعاد مختلفی تولید میشود. اما طبق استانداردهای جهانی کمترین ضخامت ترمووود میبایست 16 میلیمتر باشد. بنابراین ترمووود استاندارد معمولا در ضخامتهای 16، 18، 19، 20، 24، 26 و 42 میلیمتر و در عرضهای مختلف تولید میشود.
فرآیند ترموود با تغییر دائمی بافت سلولی چوب مقاومت و ماندگاری چوب در برابر عوامل مخرب را به طرز چشمگیری افرایش میدهد. همچنین ترموود استاندارد در مقایسه با چوب خام مقاومت بسیار بالاتری در برابر تغییرات دما، رطوبت و آفات چوب دارد.
از مزیتهای اصلی چوب ترموود میتوان به مقاومت خوب آن در برابر عوامل مخرب چوب مانند رطوبت، تغییرات دما، آفات و حشرات چوب و همچنین دوام و ماندگاری بالا در شرایط اقلیمی متفاوت اشاره نمود.
از آنجاییکه ترموود استاندارد ماندگاری و طول عمر بسیار بالایی دارد، از آن میتوان جهت مصارف مختلف از دکوراسیون داخلی گرفته تا نمای ساختمان و فضای باز استفاده نمود. برخی از کاربردهای رایج چوب ترمو عبارتند از پوشش دیوار و سقف، پوشش کف در فضای داخلی و خارجی، نمای ساختمان، آلاچیق و پرگولا، نرده و پارتیشن و دیزاین روف گاردن و تراس.
هیچ چوبی به خودی خود “ضد آب” نیست. اما چوب ترمووود مقاومت بالایی در برابر رطوبت و اب دارد. بنابراین با اجرای رنگها و روغنهای با کیفیت به روی چوب ترموود میتوان آن را آبگریز کرد و آن را در برابر رطوبت و آب کاملا مقاوم نمود.
اینکه ترمووود نیاز به نگهداری دارد یا خیر به نوع پروژه و کاربری آن بستگی دارد. درصورتیکه ترموود در تماس مستقیم با آب باشد، نیاز است که هرچند سال یکبار نسبت به احیای رنگ اقدام صورت گیرد.
درصورتیکه ترمووود در محیطی کار شود که در تماس مستقیم با آب یا باران باشد، بعد از مدتی نیاز به احیای رنگ خواهد داشت. اینکه بعد از چه مدت نیاز به انجام احیای رنگ است به عواملی همچون کیفیت چوب ترموود، رنگ یا روغنی که روی آن اجرا شده وشرایط پروژه بستگی دارد. اما به طور کلی میتوان گفت هرگاه رنگ اجرا شده روی چوب شروع به از بین رفتن کرد، زمان مناسبی برای احیای رنگ میباشد.
ابتدا میبایست با استفاده از دستگاه سنباده لرزان سطح چوب کاملا پرداخت شود به طوریکه لایه قبلی رنگ به طور کامل برداشته شود و سطح چوب به حالت قبل از رنگ شدن برسد. سپس رنگ یا روغن مرغوب و با کیفیت به روی چوب اجرا شود. برای اجرای رنگ یا روغن بر روی چوب ترموود میتوان از اسفنج، دستمال تنظیف یا قلممو استفاده کرد.
درصورتیکه فرآیند تولید ترموود به شکل اصولی و استاندارد انجام شود، تغییراتی در بافت سلولی چوب ایجاد میشود که چوب را برای استفاده در همه اقلیمها و شرایط جوی و آب و هوایی مختلف مناسب میسازد.
از آنجاییکه کیفیت و ماندگاری ترمووود به عوامل مختلفی از جمله نحوه اجرا، نحوه زیرسازی و رنگ یا روغن به کار رفته بستگی دارد، مجموعه ساناچوب با اجرای صفر تا صد پروژههای ترمووود با ارائه ضمانت کتبی کیفیت، ماندگاری و کیفیت محصولات و خدمات ارائه شده را تضمین مینماید.